Kritische details bij na-isoleren: kozijnaansluitingen, balkopleggingen en aansluitingen op binnenmetselwerk, zoals de schouw.

Vraag:

Uit duurzaamheidsoverwegingen willen wij onze monumentale gevel van steens metselwerk na-isoleren. Dit kan problemen geven, hoorden we. Waar moeten we op letten?

Antwoord:

Ook aan monumentale woonhuizen kan veel gedaan worden in het kader van duurzaamheidsmaatregelen. Na-isoleren van de gevels verhoogt het comfort, doordat het koudeval bij de gevel vermindert. Ook wordt energieverlies beperkt, wat geld bespaart.

Na-isolatie wordt tegen de binnengevel geplaatst en kan bijvoorbeeld bestaan uit een zwak ventilerend spouw/regelwerk met daarop voorzetwanden, die opgebouwd zijn uit damp-open folie, isolatie/houten stijlen, dampdichte folie en (harde) gipsplaat. De dikte van de na-isolatie is ca. 90mm.

Problemen ontstaan door condensatie. Voorheen kon condensatievocht zich over het gehele geveloppervlak verspreiden. Bij een geïsoleerde gevel verzamelt dit vocht zich op minder geïsoleerde plekken, zoals kozijnen, verdiepingsvloeren en aansluitingen van binnenwanden. Een kritisch detail is bijvoorbeeld de negge van een gevelkozijn. Bij het isoleren van een (houten) verdiepingsvloer bestaat het gevaar dat vocht zich rondom de balkkoppen concentreert en daarmee inrotten van de balkkoppen veroorzaakt. Door het isolatiemateriaal tussen de balken wordt het dauwpunt namelijk verlegd waardoor vocht op de balkkop slaat.

Om deze problemen te voorkomen is het noodzakelijk te zorgen voor voldoende ventilatie. Na-isoleren is maatwerk. Laat u vooraf goed informeren en schakel een vakman in. De kwaliteit zit hem namelijk in de juiste detailoplossingen bij uw woning.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid De Bonth van Hulten BV uit Nieuwkuijk.
Voor meer informatie: www.debonthvanhulten.nl

Download het artikel hier.

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht