Vraag:

Van een uitgebrand monument in ons dorp bestaat alleen nog de zwart geblakerde kapconstructie. De spanten zien er ernstig aangetast uit, maar staan wel overeind. Kunnen de spanten behouden worden en hoe herstel je ze?

Antwoord:

Bouwbedrijf Balemans heeft met deze situatie te maken gehad. In het verleden werden de afmetingen van balken vaak forser gehouden dan tegenwoordig, simpelweg omdat wij nu andere rekenmethodes hanteren. Dat is een geluk bij een ongeluk. Van de vroegere houten balken mag ongeveer een derde ‘weg’ zijn om nog constructief te kunnen zijn. De constructeur rekent voor de specifieke situatie door of er voldoende balkdoorsnede over is voor behoud. Dan zit je met de zwart geblakerde balk. Die wil je niet als zichtbaar litteken in je monument hebben, de ervaring is immers al erg genoeg. Het is mogelijk de balk te droogstralen met olivinezand. Hiermee verwijder je de zwart geblakerde delen tot het gezonde gedeelte overblijft. Helemaal vrij van zwarte aanslag krijg je ze waarschijnlijk niet. De vakman kan zwarte plekjes nadien bijkleuren.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Bouwbedrijf Balemans uit Breda.
Voor meer informatie: www.balemans.nl

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht