Vraag:

Wat vind je belangrijk bij het herstellen of vernieuwen van houten gevelkozijnen?

Antwoord: Het oude behouden

Bij het restaureren van houten kozijnen en deuren vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk het oude blijft bestaan en gehandhaafd wordt.

De oude bouwsporen verstellen het verhaal van het gebouw of monument.
Alleen ontkom je er niet aan om soms een deel vervanging te doen. In dat geval zoeken we een bijpassende houtsoort om te herstellen.

We proberen de ingreep zo klein mogelijk te houden. Als dit niet lukt zullen we grotere elementen moeten vervangen, en proberen we de profilering zo goed mogelijk na te maken.
In uiterste gevallen zullen we een hele deur of kozijn moeten vervangen, dan vinden we het belangrijk dat we het aanzicht van buiten aanhouden. We streven er naar om dezelfde verbindingen, details en profileringen na te maken.
Maar wanneer we een verbetering kunnen aanbrengen die van buitenaf niet zichtbaar is, dan heeft dat de voorkeur. Dit zullen we dan voorstellen aan de gezagvoerders of etc.

Hierin streven wij er naar om het hart van de vakman erin te laten spreken. We restaureren op vakkundige wijze zodat het pand blijft spreken, ook voor de volgende generaties.
Hierdoor kunnen we toch de monumentale status van het pand behouden, en ook verduurzamen zoals bijv: tochtwering, afwatering of andere kleinere ingrepen.

Dit artikel is aangeleverd door vakgroep-lid Salverda https://salverda.nl/

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht