De tegels toegepast | Tekst/foto: Aannemersbedrijf Boogert

Vraag:

De trotse eigenaren van een huis in zeldzame eclectische Jugendstil uit 1908 hadden de volgende vraag voor Bouwbedrijf Boogert. 

Onze entree is voorzien van prachtige keramische wandtegels. Maar er is sprake van schade en onthechting. Kunt u dit herstellen? En wat kunnen we doen wanneer er tegels vervangen moeten worden? We willen het figuratieve patroon niet aantasten.

Antwoord:

Na opname van de opdracht bleek dat de vorige bewoners de tegels gevonden hadden in kisten in de kelder. Zij hadden deze rond 2000 opnieuw aangebracht in de hal. Helaas vertonen vrijwel alle vlakken losstand veroorzaakt door spanning. Deze spanning werd veroorzaakt door een dragende binnenmuur op een nieuw aangelegde betonnen vloer in de hal. Hierdoor kwamen de panelen, die direct op de vloertegels gesteld waren, los. Gelukkig waren deze grotendeels onbeschadigd.

Herstellen van het tegelwerk

We zijn als eerste aan de slag gegaan met het demonteren van de tegels. De lijm werd van de tegels verwijderd en deze werden op volgorde opgeslagen. Daarna hebben we eerst de ondergrond hersteld waarbij we ook ruimte creëerden in de lambrisering. De tegels zijn vervolgens in patroon, zwevend boven de vloer, teruggebracht. Onderin is een lintvoeg flexibel afgewerkt ten behoeve van dilatatie.

De eigenaren maakten zich zorgen over het vervangen van de tegels. Maar gelukkig bleek er geen vervanging nodig. We kozen ervoor om beschadigde én ooit te vast verlijmd werk niet uitgebreid te vervangen. Voor de weinige tegels die wel vervangen moesten worden konden we putten uit de nog aanwezige voorraad uit de kelder.

Onderzoek naar de herkomst van de tegels

De eigenaar van de tegels was gefascineerd naar de herkomst. Naar aanleiding van deze opdracht is hij op zoek gegaan naar de producent. Hiervoor bracht hij een bezoek aan de tentoonstelling in Trier. Ook startte hij een onderzoek naar de samenwerking tussen producent en diverse internationale Jugendstil vormgevers. De producent bleek de fabriek – Servais AG te zijn. Helaas was deze ter ziele gegaan, maar de geleverde projecten blijken nu museaal te zijn én internationaal verwerkt.

De eigenaar bewaart de overige tegels vanaf nu zeer zorgvuldig in de kelder.

Advies:

Wij adviseren om bij dit soort werkzaamheden een Erkend Restauratie Bouwbedrijf in te schakelen. Zij hebben de juiste ervaringen en contacten om exclusieve tegels in goede staat te herstellen.

Deze restauratie is uitgevoerd door vakgroep-lid Bouwbedrijf Boogert, te Oosterland.

Dank gaat uit naar de opdrachtgever voor de innige samenwerking en het geduld.

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht