Vraag:

Onze natuurstenen stoep is volgens de monumentenbeschrijving aan de zijkant afgewerkt met ‘frijnslag’. Wat is dat precies?

Antwoord:

Frijnen is een handmatige eindafwerking voor natuursteen, aangebracht op een egaal oppervlak. De bewerking wordt uitgevoerd met een houten klopper en een zogenaamde ceseel, een speciale steenhouwersbeitel. Frijnen gebeurt nog door ambachtelijk werkende steenhouwers, er komt geen machine aan te pas. Het is de bedoeling dat frijnslagen in elkaars verlengde liggen en, zonder dat het gezaagde of geschuurde oppervlak te zien is, op elkaar aansluiten. De randslag ligt altijd haaks op de zijkant. Bij de hoeken sluit een randslag doorgaans in verstek aan op een aansluitende randslag. Frijnwerk is een zuivere sierslag.

In de loop der tijd zijn allerlei patronen bedacht, zoals de kathedraalslag (ruitjes- of dambordpatroon), de wilde kathedraalslag en de visgraatslag. Bij de aanleg van de nieuwe hardstenen trap voor het Vondelpark paviljoen in Amsterdam hielden de restauratiesteenhouwers de oorspronkelijke detaillering en afwerking aan. Prachtig vakwerk!

Download het artikel

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht