Vraag:

Hoe kan ik Chroom 6 verwijderen van de stalen luiken van mijn monument en toch het monumentale aspect van de ondergrond behouden?

Antwoord:

Deze vraag kregen wij vanuit het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het monument waar het om gaat, is een kazerne, die door de Duitse bezetter is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om niet op te vallen vanuit de lucht is de kazerne opgezet als een dorp met boerderijen. Om er toch voor te zorgen dat de gebouwen veilig waren, werden deze uitgevoerd met extra dikke muren (3-steens).

De luiken voor de ramen werden uitgevoerd in staal en voorzien van een dikke laag Chroom 6 houdende verf, die nu in een zeer slechte conditie is. Om dit weer goed te krijgen, dient de verf verwijderd te worden. Normaal zou je dit middels zandstralen doen maar, omdat de kazerne een rijksmonument is, wordt de walshuid van het staal als monumentaal gezien. De walshuid dient daarom behouden te blijven. Hierdoor kan er niet met veel kracht gestraald worden.

Samen met de opdrachtgever, het RVB, en de architect zijn we gaan zoeken naar een oplossing. Dit bleek nog niet zo eenvoudig te zijn, want als je niet met voldoende kracht straalt, krijg je de verf, Chroom 6, niet van de luiken af. En als je met teveel kracht straalt, dan is alles, inclusief de walshuid, weg. Na veel proeven te hebben gedaan met verschillende producten zijn we uiteindelijk uitgekomen bij stralen met plastic granulaat. Dit bleek het gewenste resultaat te geven. We hebben de luiken uitgenomen en naar het containment gebracht waar ze gestraald konden worden. Na het stralen zijn de luiken voorzien van nieuwe lagen grondverf. Inmiddels zijn ze weer terug gemonteerd en klaar om afgelakt te worden.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Cuppens +zn uit Nijmegen.
Voor meer informatie: www.cuppens.nl.

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht