Vraag:

De grote kelder van mijn monumentale pand (1900) is onbruikbaar doordat de vloer en muren vol zitten met salpeter. Het plaatsen van een ventilator voor een constante luchtverversing en het spuiten met zoutzuur en chloor hebben niet geholpen. Heeft u een oplossing voor dit probleem?

Antwoord:

Vochtbelasting in (oude) kelders is een veelvoorkomend probleem met vele verschijningsvormen. Een ventilator biedt inderdaad veelal geen oplossing. De belasting is waarschijnlijk te groot, en droging vindt alleen plaats aan het oppervlak van het metselwerk. Waarschijnlijk is de vochtbelasting het gevolg van optrekkend grondwater.

De juiste oplossing verschilt per situatie. U kunt de vloer en wand met een waterdunne injectiemortel injecteren. Dit sluit watervoerende kanaaltjes en scheurtjes af en verbetert de waterdichtheid van de constructie. Een andere oplossing is het aanbrengen van een waterdichte laag, bij voorkeur aan de buitenzijde van de wand. Hiervoor dient echter wel de wand buitenom vrij gegraven te worden en dit is lang niet altijd mogelijk.

Een standaardoplossing is er niet. Ik adviseer u contact op te nemen met een gespecialiseerde aannemer. Na een beoordeling ter plaatse kan hij een goed advies aan u geven.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid De Bonth van Hulten uit Nieuwkuijk.
Voor meer informatie: www.debonthvanhulten.nl

Download het artikel hier

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht