Vraag:

Klopt het dat de verzakte kapconstructie van mijn schuur (een rijksmonument) alleen kan worden hersteld met behulp van een stalen constructie? Is er geen andere manier?

Antwoord:

Met de juiste vakmensen en een dosis lef kan het zeker anders, zoals ook de restauratietak van Bouwgroep Dijkstra Draisma in samenwerking met Adema Architecten heeft laten zien. Het bedrijf klaarde de klus zonder gebruikmaking van staal bij een soortgelijk houten kapconstructie (van een boerderij). Eerst werden de juffers (daksparren van rondhout, red.) stuk voor stuk gecontroleerd en waar nodig hersteld. Daarna volgden de verbanden, gordingen en schoren in de kap, die op sommige plekken simpelweg ontbraken. Twee van de gevels stonden op meerdere plekken soms wel tot acht centimeter uit het lood.

Dijkstra Draisma kon voor de drastische optie gaan, namelijk nieuw opmetselen, maar keek eerst of het originele werk hersteld kon worden. Dit kon inderdaad, namelijk door de gevels recht te drukken. Eerst werd plaatselijk het voegwerk verwijderd en de druk vanuit de kapconstructie opgeheven. Met behulp van schroefstempels wist men de muren vervolgens beetje bij beetje recht te duwen. Dit vereiste scherpte; elke seconde telt. Om te voorkomen dat de muur niet omviel, werd aan de binnenkant een voorziening geplaatst.

Toen de muren weer netjes onder de kapconstructie stonden, zijn ze ter versteviging opnieuw gevoegd. Een prachtig bouwwerk kon op deze manier voor toekomstige generaties bewaard blijven.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum.
Voor meer informatie: www.bgdd.nl

Download het artikel hier.

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht