Vakgroep Restauratie bezoekt monumentale villa met allure aan Plein 1813 te Den Haag

Op vrijdag 24 november jl. was de Vakgroep Restauratie te gast bij een bijzonder project van gastheer Van den Bouwhuijsen in Den Haag. Op dit moment restaureren zij in opdracht van Main Capital Partners een monumentale villa aan het historische plein 1813 in Den Haag.

Deze riante monumentale villa is gebouwd in 1860 in een sobere eclectische stijl en wordt omgeven door een royale tuin.

Het pand bestaat uit een parterre en een verdieping. Het perceel werd in 1859 door de gemeente verkocht aan mr. Jan Casper Willem Merkus, die het huis een jaar later liet bouwen. De gevels zijn witgepleisterd. De middenpartij van de gevel aan het Plein 1813 is driezijdig uitgebouwd en bezit boven de kroonlijst een attiekverdieping. De vensters van de verdieping aan weerszijden van de middenpartij dragen gebogen frontons. Aan de achterzijde is de villa later uitgebreid.

De villa wordt momenteel gerestaureerd en verduurzaamd. Het wordt het nieuwe hoofdkantoor van Main Capital Partners. Het pand heeft ruim 10 jaar leeggestaan. In het verleden was het Ministerie van Algemene Oorlogsvoering/kabinet van minister-president Den Uyl er gevestigd.

In samenwerking met Bureau Delfgou wordt het pand in 3 fases gerenoveerd. In de eerste fase is de buitenzijde gerenoveerd. Er is een nieuw zinken dak aangebracht en de goten zijn vervangen. De buitenschil, waaronder de buitenmuren en de daken, is na-geïsoleerd. De ruiten zijn vervangen door beter isolerend glas. De gevels van de villa zijn volledig kaal gemaakt en opnieuw gepleisterd. Door middel van een kleurhistorisch onderzoek is er een passende combinatie aan kleuren gekozen voor de villa. Ook de eerder aanwezige frijnwerk imitatie (kamwerk) is teruggebracht. Fase 2 zal zich richten op de renovatie van het interieur. De derde en laatste fase zal bestaan uit nieuwbouw werkzaamheden en het aanpakken van de tuin, waaronder het plaatsen van nieuwe hekwerken.

Het was prachtig om te zien hoe deze historische villa weer in haar oude luister wordt hersteld.

De ledenvergadering van de Vakgroep Restauratie vond aansluitend plaats in het mooie Carlton Ambassador Hotel, gelegen op 5 minuten afstand van de villa. Aansluitend vond het onderdeel ‘Restauratiekwaliteit in detail’ plaats met als thema metselwerk. Onder leiding van Klaas Boeder, Ron Spaan en Erik Jan Brans werd er aan de hand van casuïstiek discussie gevoerd over de uitvoering van metselwerk, over de keuze van de te gebruiken mortels afhankelijk van de situatie en omstandigheden, over de nadelen van kant-en-klare mortels, de keuzetabellen in de URL 4003 van stichting ERM en het wel of niet ontstoren van metselwerk. Genoeg stof om nog eens over na te denken!

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst met dank aan gastheer Van den Bouwhuijsen.

Interesse om lid te worden van de Vakgroep Restauratie?
Lees hier verder: Voor (restauratie)bouwbedrijven met ambitie.

Deel dit bericht