Foto: Een vrij gelegd muuranker (Foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Vraag:

In de gevel van mijn monument zijn in het metselwerk rond de ijzeren muurankers scheuren ontstaan. Hoe herstellen we dit?

 Antwoord:

IJzeroxide (roest) heeft een groter volume dan ijzer. Als gevolg hiervan wordt metselwerk rond een roestend muuranker weggedrukt, wat resulteert in scheurvorming of opbolling. IJzeren ankers worden al sinds de dertiende eeuw gebruikt om kapconstructies en vloeren van hout met stenen gevels te verbinden. De veer, het horizontale deel van het anker, is aan de houtconstructie bevestigd en steekt door het metselwerk naar buiten. Hieraan is de schieter bevestigd, het verticale deel dat aan de buitenzijde van het metselwerk zichtbaar is.

Voor het herstel gaat u als volgt te werk: het anker verwijderen en repareren, conserveren, terugplaatsen, rondom afdichten en beschermen tegen vocht. Blindankers (muurankers die vanaf de buitenzijde niet zichtbaar zijn) spoort u op met een metaaldetector. Neem het omliggende metselwerk voorzichtig weg (uitboeten), zodat dezelfde baksteen weer teruggeplaatst kan worden (inboeten). Verwijder niet meer metselwerk dan nodig is om het anker te kunnen herstellen. Het uitgangspunt is dat de opbouw en de uitstraling van de gevel hetzelfde blijven. Een goede vakman kan uw gevel nagenoeg onzichtbaar repareren.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Jurriëns Noord uit Groningen (onderdeel van Friso Bouwgroep).
Voor meer informatie: www.jurriensnoord.nl

Download het artikel hier.

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht