Vraag:

Het metselwerk in de gevel van ons monumentale pand is beschadigd; een deel van de stenen moet vervangen worden. Hoe pakt de vakman dit aan?

Antwoord:

Eerst analyseren we de steen. Hierbij kijken we naar type, formaat, structuur en kleur. Een paar millimeter verschil in formaat levert al een totaal ander beeld op; het metselwerk loopt uit de pas of de voegen zijn anders dan bij het omliggende metselwerk. De diversiteit in stenen is groot. Van oudsher was men afhankelijk van de lokale steenproductie en elke steenfabriek ontwikkelde zijn eigen standaarden. Zelfs stenen uit één baksel kunnen van elkaar verschillen door de positie die zij bij het bakproces in de oven hadden. Als we weten welke steen er in de gevel zit, gaan wij op zoek naar de juiste steen. Is die niet nieuw verkrijgbaar, dan zoeken wij op de tweedehands markt. Kleine kleurverschillen kunnen ‘ontstoord’ (bijgekleurd) worden door een vakman. Naast het aanbrengen van een passende steen zijn de samenstelling van de metselspecie en de wijze van aanbrengen bepalend voor het succes van de restauratie. Ieder project is uniek, van burcht tot woonhuis – en daardoor een uitdaging.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid BURGY Bouwbedrijf uit Leiden.
Voor meer informatie: www.burgy.nl

Download het artikel

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht