Vraag:

Kan ik mijn oude dakpannen hergebruiken?

Antwoord:

Nederland kent van oudsher vele verschillende soorten keramische dakpannen, met elk hun eigen specifieke eigenschappen en uitstraling. Een veel voorkomende dakpan bij monumenten is de oud-Hollandse dakpan in combinatie met de holle vorst voor de nok en hoekkepers.

De oud-Hollandse dakpan wordt al vanaf de vijftiende eeuw gemaakt en toegepast. U kunt ze dus gewoon vervangen als ze te slecht zijn. Is een gedeelte van de pannen nog goed, dan kunt u deze bij elkaar in één of meer dakvlakken gebruiken (afhankelijk van het aantal en het oppervlak). Of een dakpan hergebruikt kan worden, hangt af van verschillende zaken. Is het oplegneusje verdwenen, dan is de pan ongeschikt.

Dat geldt ook als er te veel (vorst) beschadigingen en/of scheuren in zitten. Soms zijn oud-Hollandse pannen dun ingesleten, maar let goed op; dit hoeft niet altijd te betekenen dat ze aan vervanging toe zijn. Er zijn nog veel bestaande oud-Hollandse pannen te koop. Let bij aanschaf goed op het formaat, want daar zitten grote verschillen in. Voor aanvullende informatie en verwerkingsvoorschriften verwijzen wij u naar URL 4014 Historische Dakpannen van de stichting ERM (www.stichtingerm.nl). Als u de voorschriften volgt, kunt u rekenen op vele waterdichte jaren.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Holleman Santpoort BV uit Wormerveer.
Voor meer informatie: www.hollemansantpoort.nl

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht