Vraag:

Hoe ga ik om met houtrot of houtaantasting in buitenkozijnen?

Antwoord:

Belangrijk is om eerst de oorzaak te achterhalen. Wanneer de oorzaak van het aangetaste hout gevonden en opgelost is, kan je beginnen met het herstellen van het kozijn. Is de oorzaak niet aangepakt, dan is het hout binnen de kortste keren weer aangetast.

Oorzaak

De schade door houtrot is meestal een gevolg van achterstallig of verkeerd onderhoud, onjuist schilder- of kitwerk, blootstelling aan een te hoog vochtgehalte of een gebrek aan ventilatie. Menig houten kozijn raakt aangetast als gevolg van een dakgootlekkage of wanneer het hout doorlopend in aanraking is met vochtig gevelmetselwerk.

Ook het rondom afkitten van een buitenkozijn leidt tot problemen. Daardoor kan het vocht namelijk niet naar buiten afgevoerd worden. Ventilatie zorgt dat het kozijn droog blijft. Als er toch afgedicht moet worden, doe dit dan met een vocht doorlatend product, zoals (kalk)mortel.

Herstel

Achterhaal de juiste originele houtsoort. Vervangende onderdelen moeten namelijk dezelfde maatvoering en vormgeving hebben als het oorspronkelijke onderdeel en bij voorkeur worden uitgevoerd in diezelfde houtsoort.

Aangetaste houten onderdelen hoeven meestal niet volledig vervangen te worden. Vaak is reparatie mogelijk door aanlassen, aanscherven of uitstukken. Door nieuwe technieken en hoogwaardige houtreparatie-producten is het goed mogelijk om oud werk, wat zich in goede staat bevindt, te behouden.

Expertise vereist

Restauratie-timmerwerk en herstel van houtrot met moderne materialen en technieken vraagt om restauratie-specifieke uitvoeringsexpertise.

Laat het herstel van de houten kozijnen uitvoeren door een gespecialiseerde aannemer, die werkt volgens de kwaliteitseisen van de uitvoeringsrichtlijn Historische Houtconstructies (URL 3001) en Historisch Timmerwerk (URL 4001) van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

Bij twijfel kan de opzichter van de monumentenafdeling van de gemeente, waar het monument staat, worden geraadpleegd.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Akerbouw uit Uitgeest.
Voor meer informatie: www.akerbouw.nl.

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht