Vraag:

Op oude pleinen staan nogal eens mooie historische waterpompen. Hoe houd je die in goede conditie, en wat voor restauratiewerk komt eraan te pas?

Antwoord:

De eerste foto is van de waterpomp op de Garenmarkt in Leiden, deze is recent gerestaureerd. En met succes! De houten bekleding is afgedekt met een hardstenen plaat waarop een grote zandstenen sajetklos (garenstrengen en een baal garen) staat, ter herinnering aan de wolspinnerij.

De twee andere foto’s zijn van een pomp op het Lange Voorhout in Den Haag. Te zien is dat de hardstenen platen zijn gefixeerd door middel van strippen, wat niet bepaald vakkundig te noemen is. Waarschijnlijk was er schade aan de pomp door een aanrijding, want ze ligt dicht langs de weg. Als de pomp vakkundig was hersteld waren de gaten voor de stripbevestiging niet nodig geweest. Gelukkig is het nog niet te laat en wordt de pomp alsnog netjes gerestaureerd door (onder meer) de doorgeroeste verankeringen te vervangen door roestvrijstalen exemplaren. Om toekomstige schade te voorkomen, zou het goed zijn de pomp tegen het verkeer te beschermen. Misschien een paar extra (natuurstenen) paaltjes er omheen zetten?

Download het artikel

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht