Vraag:

Het geheng aan onze poorten is geroest. Hoe pakken we dit probleem goed aan?

Antwoord:

In ons land wordt ijzer al vanaf de middeleeuwen toegepast als bouwbeslag. Vorm en detaillering van hangwerk varieert per bouwstijl. De creativiteit van de smid levert vaak prachtige exemplaren op. Het loont absoluut om de nodige aandacht te besteden aan het behoud van oude gehengen. Eén blik op de beide foto’s maakt duidelijk waarom. Op de linkerfoto is het geheng roestig. Zowel roestvorming als condensvorming op de bouten heeft het hout eronder aangetast. De hier toegepaste oplossing, dichtprakken met epoxy, is zinloos. De roest en houtaantasting gaan gewoon door. Deze aanpak valt in de categorie: waar het vakmanschap tekort schiet, grijpt men naar de kitspuit. Op de rechterfoto is het resultaat te zien van de goede aanpak. Het geheng is gedemonteerd, gereinigd, geschoopeerd en geschilderd. Schooperen is het onder hitte aanbrengen van een dunne laag zink. Vervolgens is het geheng, dat voor het aanzien zwart is geverfd, met roestvrijstalen bevestigingsmiddelen teruggeplaatst. Vanzelfsprekend is het oude geheng hergebruikt; een duurzame oplossing, die de monumentwaarde van het pand verhoogt. Al met al een zorgvuldige klus, waarbij vakkundige hulp onmisbaar is.

Heeft u ook een vraag? Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Download het artikel

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht