Vraag:

Wij wonen in een gemeentelijk monument waarvan de buitengevels moeten worden hersteld. Waarom eist de gemeente dat een Erkend Restauratie Bouwbedrijf dit doet en welke materialen moeten worden toegepast?

Antwoord:

Regelmatig worden restauratiewerkzaamheden niet juist uitgevoerd. Om dit te voorkomen, verwijst uw gemeente naar een ERB-gecertificeerd restauratiebedrijf, dat de benodigde kennis en ervaring in huis heeft en de vereiste kwaliteit biedt. Het schuurgedeelte van uw monument is aan het verzakken en vertoont behoorlijke scheurvorming. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een constructeur adviseert u over de maatregelen die u hiertegen kunt nemen. Bij het gevelherstel moet metsel- en voegwerk dat technisch in orde is, gehandhaafd blijven. Kapotte stenen en beschadigd voegwerk dienen verwijderd te worden zonder verdere schade te veroorzaken. Na een analyse van type, maat, structuur, hardheid en kleur van de steen zoekt het bouwbedrijf vervangers, het liefst gebruikte, maar als die niet verkrijgbaar zijn, nieuwe exemplaren. Zo nodig kan de vakman het nieuwe metselwerk ‘bijkleuren’. Kleine steenschades worden hersteld met reparatiemortel. Voor de juiste samenstelling van leg- en voegmortels volgt de uitvoerder de uitvoeringsrichtlijn ‘Historisch Metselwerk’ en ‘Restauratievoegwerk’. U kunt uit meerdere voegmonsters de juiste voeg/mortel kiezen. Volgt u deze stappen bij het gevelherstel, dan bereikt u een optimaal resultaat.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Oome Raamsdonk BV uit Raamsdonksveer.
Voor meer informatie: www.oomeraamsdonk.nl

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht