Vraag:

De vloer van de eerste verdieping van een grachtenpand, een rijksmonument, is erg scheef en doorgezakt. Hoe moet dit aangepakt worden?

Antwoord:

De vloer blijkt een zogenoemde moerbalk kinderbint constructie te zijn. De hierin aangebrachte ravelingen en inkepingen hebben hem in de loop der tijd ernstig verzwakt. Aan de onderzijde van de balklaag, in de ondergelegen stijlkamer op de beletage, hangt een rijk geornamenteerd monumentaal stucplafond. Door de houten uitvulvloer lijkt de vloer wel vlak.

Een nieuwe, draagkrachtige vloer is dringend nodig. Aangezien het een rijksmonument betreft, moeten de originele vloer en het stucplafond behouden blijven. Het plan is om de uitvulvloer te verwijderen en direct boven de originele vloer een geheel nieuwe vloer te maken. Na overleg met Monumentenzorg en een constructeur wordt voor deze oplossing een vergunning afgegeven.

Om zo min mogelijk hoogte te verliezen, kiezen we voor stalen liggers. Deze leggen we op een doorlopende hoeklijn, die met spuitankers en aangelaste oplegplaten aan de bouwmuren wordt bevestigd. Op deze manier hoeven we in de toch al kwetsbare bouwmuren geen inkassingen te hakken en volstaat het inslijpen van sleuven. Ook wordt zo voorkomen dat we niet onverwacht bij de buren op de koffie komen.

De constructie staat garant voor een draagkrachtige, vlakke en rechte vloer. Het geheel is afgewerkt met houten platen en vloerbedekking. Het grachtenpand kan er weer een tijdje tegenaan!

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid VIOS Bouw uit Amsterdam.
Voor meer informatie: www.vios-bouw.nl

Download het artikel hier.

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht