Vraag:

Wanneer ging men voor het eerst zinken daken toepassen? Op een maquette uit het midden van de achttiende eeuw komen namelijk al complete zinken daken voor.

Antwoord:

De Romeinen gebruikten al zinkverbindingen voor de productie van brons en messing (geelkoper), waarmee ze vervolgens munten, ketels en sieraden vervaardigden. De eerste echte zinkfabriek, waar zink als metaal werd geproduceerd, ontstond in 1743 in Bristol. Engeland paste zink als dakbedekking voor het eerst toe in 1805. Begin negentiende eeuw kreeg ook Luik (België) een zinkfabriek. Het in 1811 met zink bedekte dak van de Saint Barthélemy kerk, eveneens in Luik, kwam hier vandaan. Nederland volgde eind negentiende eeuw met een fabriek in Budel, het huidige Nedzink.

De toepassing van zink op daken gebeurde in eerste instantie in de vorm van ruitvormige platen, zogenaamde losagnes. Later ontstonden de zogenaamde roevendaken: één meter brede zinkbladen met opgezette kanten. De bladen worden gekoppeld door middel van een roeflat, die op zijn beurt een zinken profiel als afdekking heeft. Deze roevendaken waren erg populair in ons land, waardoor je ze vandaag de dag nog veel terug ziet op monumenten.
Vooral daken met een geringe dakhelling zijn geschikt voor toepassing van zink in de vorm van roevendaken. De losagnes kunnen worden toegepast op daken met een grote dakhelling, zelfs op verticale daken. Zink is sterk, goed verwerkbaar, heeft een laag gewicht en een lange levensduur.
En niet te vergeten, het ziet er prachtig uit!

Download het artikel

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht