Vraag:

Voor de bogen boven de ramen van onze Zeeuwse boerderij uit 1890 zijn we op zoek naar tegels. Welke tegels kunnen we hiervoor het beste gebruiken en waar moeten we op letten bij aanschaf en toepassing?

Antwoord:

Wij adviseren altijd om eerst onderzoek te doen naar de oorspronkelijke situatie. Veel monumenteneigenaren weten niet dat er beschrijvingen van hun monument bestaan. Hierin is informatie te vinden over de monumentale onderdelen, de staat en de historie van het gebouw. Ook van de boerderij van de vraagstellers bestaat een beschrijving, opgesteld door de Provincie Zeeland in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project, een landelijke inventarisatie van jonge monumenten uit de periode 1850-1940. Uit bestudering van de bijgesloten oude foto’s blijkt dat het motief in de boogtrommels niet met tegeltjes gemaakt kan zijn. Onderzoek ter plaatse wijst uit dat de boogtrommels vroeger gestukadoord en daarna beschilderd waren. Wij adviseren daarom de bogen weer op dezelfde manier, door een vakbekwame meesterschilder, uit te laten voeren.

Voor boogtrommels werden soms ook gebakken geglazuurde tegels gebruikt. Deze tegels zijn tweedehands met wat geluk nog wel te vinden, vooral net over de grens in België. Ook zijn er bedrijven die (nieuwe) oude tegeltjes verkopen, bijvoorbeeld het Oude Huis in Bergen op Zoom. Schakel voor het plaatsen van de tegels een vakman in.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Leenhouts’ Aannemings-Bedrijf BV uit Oostburg.
Voor meer informatie: www.leenhoutsoostburg.nl

Download het artikel hier.

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht