Rondleiding Airborne Museum Hartenstein door Cuppens+Zn

30-11-2022 | Afgelopen vrijdag 25 november jl. vond de ledenvergadering van de Vakgroep Restauratie plaats in Oosterbeek. Gastheer Cuppens +zn aannemers uit Nijmegen trakteerde de leden op een mooie rondleiding in het Airborne Museum Hartenstein. Enkele jaren geleden heeft Cuppens dit bijzondere rijksmonument gerestaureerd. De villa kent een rijke historie en speelde een grote rol bij operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog.

Rondleiding Airborne Museum Hartenstein door Cuppens+Zn

Voor aanvang van de werkzaamheden heeft er historisch kleuronderzoek plaatsgevonden om inzicht te krijgen in de wijze waarop het in- en exterieur van het historische gebouw was afgewerkt. Naar aanleiding van dit onderzoek is de verflaag van de gevel verwijderd en heeft er stucwerkherstel plaatsgevonden. Tijdens dit herstel zijn afwegingen gemaakt welke oorlogsschade (zoals kogelgaten) wel en niet zichtbaar zouden blijven.

Een groot deel van het houtwerk aan de gevel was door (verborgen) houtrot aangetast. Een aantal kozijnen, ramen en deuren is vervangen en nagemaakt in de timmerfabriek van Cuppens. Verder zijn grote delen van de gootconstructie hersteld en nagemaakt in de timmerfabriek. Een toevoeging aan de villa is dat de houten attiek (lijstgevel) is teruggeplaatst. Deze was tussen ca. 1944 en 1960 verdwenen. De attiek is nagemaakt op basis van het originele ontwerp.

Nieuwe bestuursleden: Jeroen Wienbelt en Joachim van Assema

De vergadering van de Vakgroep vond plaats in de nabijgelegen Vredebergkerk. Daar zijn Jeroen Wienbelt van Burgy Bouwbedrijf en Joachim van Assema van Aannemingsbedrijf Holleman & Zonen Santpoort gekozen tot nieuwe bestuursleden van de Vakgroep Restauratie. Vóór de zomer is Kees Raaijmakers van Nico de Bont toegetreden tot het bestuur. Het Vakgroep bestuur is met deze benoemingen weer op volle sterkte!

Pilot over verbeteren uitvoeringskwaliteit en meer duidelijkheid over grijze gebieden

Na de vergadering vond de pilot plaats van het ‘Detail van het kwartaal’. Dit initiatief van de Vakgroep en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is bedoeld om gezamenlijk te komen tot een verbetering van de uitvoeringskwaliteit van de richtlijnen en om meer duidelijkheid te krijgen over het grijze gebied tussen goed en fout. Deze try-out smaakt zeker naar meer! Hartelijk dank aan Michiel van Hunen van de RCE, restauratiedeskundige Klaas Boeder en Ilja Rijks van de VAWR voor hun deelname aan deze pilot.

Herbestemming

Na de paneldiscussie nam Sander Nellissen van WDJArchitecten de leden mee in een inspirerend verhaal over het herbestemmen van jonge monumenten en wat daar zoal bij komt kijken. De dag werd afgesloten met een borrel en een hapje eten in restaurant Klein Hartenstein. Het was een geslaagde bijeenkomst met dank aan gastheer Cuppens +zn aannemers.

Interesse om lid te worden van de Vakgroep Restauratie?

Lees hier verder: Voor (restauratie)bouwbedrijven met ambitie.

 

Deel dit bericht