Vraag:
Kan ik asbest verwachten in mijn monumentenpand?
Antwoord:
Asbest bestaat uit gesteente met daarin mineralen met taaie, onbrandbare vezels. Het was eeuwenlang een goedkope, makkelijk te produceren grondstof. Zowel de Grieken als de Romeinen pasten het materiaal toe. In Nederland werd het veel ingezet in de woning- en utiliteitsbouw, vooral tijdens de wederopbouw (1940-1965).
Tot 1980 is asbest wereldwijd in ruim vijfendertighonderd verschillende producten gebruikt, onder meer in vloerbedekking (vinyl en linoleum), vilt onder vloerbedekking, dakbeschotten, betimmeringen, afdichtingen van kachels, cv-ketels, kitten en stopverf. Al vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw bestonden vermoedens dat asbest schadelijk is voor de gezondheid. Desondanks bleef het een aantrekkelijk product, omdat goede alternatieven ontbraken. Pas in juli 1993 kwam er in Nederland een algeheel verbod op het bewerken, verwerken en in opslag houden van asbest. Dus ja, het is goed mogelijk dat er asbest c.q. asbesthoudende materialen in uw monument aanwezig zijn, mogelijk van oorsprong of toegevoegd bij latere verbouwingen.
Als u gaat restaureren of renoveren heeft u voor de vereiste omgevingsvergunning een asbestinventarisatie nodig. Laat deze uitvoeren door een bureau met specifieke kennis van toepassing van asbest in oude gebouwen. Tip: vraag uw architect of aannemer welke partij zij hiervoor aanbevelen.
Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Aannemingsbedrijf Draisma B.V. uit Apeldoorn
Voor meer informatie: www.draisma.nl.